بر اساس آخرین آمار رسمی ، ۷۰ درصد کاربران به وسیله گوشی موبایل به اینترنت وصل میشوند. حتی کسانیکه بسیاری از وقت خود را با لپتاپ و سیستمهای دسکتاپ میگذرانند، در موارد بسیاری از گوشی های موبایل استفاده می کنند، بنابراین برای طراحی سایت یا اپلیکیشنها باید به این نکته توجه کنیم که سایت، روی موبایلها کارایی داشته باشد.
AMP یا Accelerated Mobile Pages چیست؟
اوایل سال ۲۰۱۶، گوگل ابزاری به نام AMP معرفی کرد. میتوان گفت معادل فارسی AMP صفحات موبایلی پر شتاب است. AMP یک پروژه متن باز و آزاد است که هر برنامه نویسی بر اساس نیاز خود میتواند آن را تغییر دهد. هدف اصلی پروژه AMP این بود که استاندارد هایی برای کد نویسی وب در موبایل، تعریف شود و به این شکل سرعت بارگذاری سایتها روی گوشی موبایل بیشتر از قبل باشد. مدتی کمی پس از معرفی AMP، کمپانیهای بزرگی مانند توییتر، لینکدین، پینترست و ورد پرس اعلام کردند که با پروژه AMP همکاری میکنند.
فریم ورک AMP چیست؟
AMP یا Accelerated Mobile Page به معنی افزایش سرعت لود شدن صفحات در موبایل می باشد. پروژه AMP یک فریم ورک جدید و متن باز است که به طور کامل از فناوری های موجود در وب ساخته شده است. این پروژه که به وسیله گوگل و توییتر انجام شده است، به برنامه نویسان کمک می کند صفحات HTML با حجم کم ایجاد کنند. این کد ها به راحتی در صفحات موبایل لود می شوند، تا با لود سریع محتوای صفحات وب به راحتی برای کاربران قابل مشاهده باشد.
شرکت های مختلفی از جمله WordPress.com، Pinterest، APPLE، LinkedIn و دیگر شرکت هایی که در فناوری های وب فعالیت می کنند در این پروژه شرکت کرده اند تا همگام با این فناوری گوگل در جهت سهولت کاربران گام بردارند.
چرا AMP موجب افزایش سرعت لود صفحات موبایل می شود؟
همان طور که گفته شد AMP یک فریم ورک متن باز است که موجب بهینه سازی کد های HTML می شود. کد های AMP سرعت لود بسیار بالایی دارند و باعث بار گذاری سریع صفحات وب می شوند و خواندن صفحات وب را برای کاربران تسهیل می بخشند.
شما به عنوان یک برنامه نویس فقط تگ های خاصی از HTML را می توانید استفاده کنید و مجاز به استفاده از همه تگ ها نیستید. همچنین شما فقط می توانید کد های ساده CSS و آن هایی که دارای کاربرد بسیار هستند را استفاده کنید. استفاده از کد های جاوا اسکریپ نیز در همه جا مجاز نمی باشد. در واقع AMP استایل خاصی را برای کد های شما در نظر می گیرند و کد های CSS شما را نادیده می گیرد و آن کد هایی که حجم صفحات شما را افزایش می دهد را به عنوان عامل غیر مجاز در نظر می گیرد.
نحوه ی نمایش AMP در نتایج جستجو
حال که با AMP آشنا شده ایم به چگونگی نمایش این صفحات در موتور های جستجو می پردازیم. در حال حاضر AMP روی تلفن همراه هدف گذاری کرده است و بنا بر دمو نشان داده شده در سایت رسمی گوگل سایت هایی که توسط فریم ورک AMP نوشته شده اند دارای لینک آبی می باشند. با انتخاب لینک به راحتی به صفحه مورد نظر می روید و جابجایی در صفحات و مطالعه محتوای صفحه به راحتی صورت می گیرد. به طور قطع گوگل در نسخه رسمی در سال 2016 طراحی مناسبی برای صفحاتی که با AMP نوشته شده اند در نظر میگیرد.
آیا استفاده از AMP تأثیری بر سئو دارد؟
در سالهای اخیر یکی از فاکتورهای مهم برای رتبه دهی سایتها توسط موتور جستجو (مخصوصاً گوگل)میزان Mobile User’s Friendly بودن آنهاست. یعنی هر چقدر میزان سازگاری سایت با گوشی های موبایل بیشتر باشد، امتیاز بیشتری از گوگل میگیرد. پس استفاده از ابزار AMP میتواند تأثیر بسیاری روی سئوی سایت داشته باشد. البته این نکته را هم فراموش نکنید که همیشه استفاده از AMP بهترین انتخاب نیست چرا که باید بدانید اولویت شما در طراحی سایت چیست؟ برخی سایتها موبایل محور هستند و تنها کاربران گوشی موبایل را در نظر میگیرند و سایت را طراحی میکنند، برخی دیگر تنها کاربران گوشی موبایل را در نظر نمیگیرند ولی امکاناتی برای گوشیهای موبایل در طراحی سایت، پیاده میکنند.
توصیه ما این است که اگر سایتی مانند خبرنامه و مجلات اینترنتی دارید استفاده از AMP تأثیر مثبتی دارد ولی اگر فروشگاه آنلاین هستید، بهتر است از این ابزار استفاده نکنید، چون همانطور که گفتیم، AMP تمام استایلهای CSS را نادیده میگیرد و کد های جاوا اسکریپت را حذف میکند. با این حساب، سایت، جذابیت بصری نخواهد داشت و مناسب فروشگاه آنلاین نیست.
نحوه نمایش amp در گوگل
با توجه به اینکه سایت های خبری مانند CNN و BBC هم اکنون به این سیستم مجهز شده اند کافیست عبارت iran را بوسیله موبایل خود در گوگل جستجو کنید تا در بخش Top Stories نمونه هایی از نحوه نمایش AMP را مشاهده نمایید. در این بخش یک اسلایدر قرار داده شده که اطلاعات خود را مستقیما از صفحاتی با ساختار کدنویسی AMP دریافت میکند.
چگونه سایت خود را بر مبنای استاندارد های AMP استاندارد کنیم؟
در مرحله اول شما باید صفحات AMP سایت خود را بسازید و صفحه سایت خود را بر اساس استاندارد های AMP طراحی کنید. شما به راحتی می توانید با ابزار developer tools گوگل کروم از استاندارد کدهای خود بر اساس فریم ورک AMP آگاه شوید. پلاگین های وردپرس که برای ایجاد صفحات AMP نوشته شده اند به شما کمک می کنند به راحتی صفحات داینامیکی بر مبنای استاندارد های AMP بسازید.
شما با مراجعه به وب سایت رسمی AMP یا صفحه رسمی AMP بر روی Github می توانید در راستای بهینه سازی صفحات سایت خود بر مبنای این فریم ورک گام بردارید.